torsdag 4. november 2010

Filmåret 2008

Etter en lang pause er spalten Filmåret tilbake, og nå er det 2008 som står for tur. Og det var masse gode filmer også dette året. Heath Ledger imponerte de alle med sin rolle som Joker i The Dark Knight, og satte med det standarden for sånn ca 40% av halloween-kostymene det samme året. Brad Pitt ble født gammel i Benjamin Button, mens Slumdog Millionaire gjorde det folkelig å le av en guttunge som ramlet oppi bæsj.

Det er vanskelig å plukke ut en film fra dette året også, så her følger et par av undertegnede sine favoritter fra filmåret 2008.


Forgetting Sarah Marshall

For dere som husker at I Love You, Man fikk hederlig omtale her i Gategutter da det var filmåret 2009 som ble omtalt, er det kanskje ikke overraskende at også denne filmen falt i smak. I denne filmen er det derimot Jason Segal som har hovedrollen, mens Paul Rudd spiller en liten birolle som surfeinstruktøren Chuck. I tillegg var det her Russel Brand, i rollen som artisten Aldous Snow, for alvor slo gjennom internasjonalt. (Karakteren Aldous Snow fikk jo også en spin-off film i år. Den heter "Get Him to the Greek" og er helt forferdelig.) Mila Kunis er også med i FSM. Hun er jo ekkel. Nei. Det er mye bra humor i Forgetting Sarah Marshall, og en god del morsomme biroller, blant annet fra Bill Hader. Som med I Love You, Man er det mye pinlig humor, one-liners og herlig dialog. I tillegg har man en musikal om draculaer i et dukketeater-format, og det skal man ikke kimse av. Eller skal man? Morsomt er dette hvert fall uansett.





The Dark Knight

Ikke overraskende er det veldig lett for å tenke på Heath Ledger når man snakker om denne filmen. Det var mye snakk om at den avdøde skuespilleren fikk oscar for rolle sin som The Joker mye på grunn av hypen som oppsto etter hans død, men rolletolkningen hans i denne filmen ER jo faktisk fantastisk bra. Ikke så rart. Heath Ledger var en av de beste skuespillerne i sin generasjon. Uansett, filmen har et drøss med andre fantastiske skuespillere også. Når rollelisten inneholder navn som Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman og Maggie Gyllenhaal... ja, da har man gjort noe riktig hvert fall. I tillegg er fimlen regissert av Christopher Nolan, som også har stått bak filmer som Memento, Batman Begins og, mest nylig, Inception.




Andre filmer man bør ha sett fra 2008 inkluderer:

Slumdog Millionaire - Vant 8 Academy Awards, og ikke uten grunn. Finfin film med et fantastisk soundtrack, flotte scener og Freida Pinto.


The Curious Case of Benjamin Button - Enkelte mener denne filmen er lang og kjedelig. Selv syntes jeg at filmen fungerer veldig bra. Filmen er ispedd en god dose humor som virker bra. I tillegg er det sterke skuespillerprestasjoner fra både hoved- og birollene. Brad Pitt og Cate Blanchett er som vanlig solide. Det spenstigste navnet på rollelisten er riktignok Mahershalalhashbaz Ali... friskt navn der, altså.


Gran Torino - Clint Eastwood er steintøff. Enkelt og greit. En del skuespillerprestasjoner som ikke akkurat imponerer veldig, men det gjør i grunn ikke noe. Er ikke lett å skinne ved siden av Clint'ern uansett. Mannen med stålblikket står forøvrig også for regi.


Taken - Etter man ser denne filmen sitter man igjen med en følelse av at man ikke har lyst å engang tenke på å kidnappe en datter av Liam Neeson. Spennende og intensiv film. Liam Neeson er en rutinert herremann, og her viser han en litt annen side av seg selv enn han gjør i.. tja.. for eksempel Love Actually.




Burn After Reading - Mange mener dette er en av de dårligere filmene fra brødrene Coen. Nå ligger listen etterhvert ganske høyt når man må sammenligne sine nye filmer med "Fargo", "O Brother, Where Art Thou?", "No Country for Old Men" og "The Big Lebowski". Burn After Reading er morsom, og spesielt John Malkovich og Brad Pitt er til tider fantastisk komisk i sine roller. George Clooney og Frances McDormand er også herlige, mens Richard Jenkins som alltid leverer.

Brad Pitt slik vi er vant til å se han. Nei.


The Hurt Locker - Nå er ikke jeg noe stor fan av krigsfilmer, men denne filmen likte jeg. Mye grunnet Jeremy Renner, som gjør en fantastisk rolle, men også grunnet enkelte av scenene som er rimelig fantastiske. Også hyggelig at filmen slo Avatar i Oscar-racet.


Låt den rätte komma in - Vampyrfilmer har vi vel strengt tatt fått nok av i det siste. Denne filmen fikk jeg med meg på Canal Plus en gang, og denne filmen var rett og slett en høydare. Det har forresten amerikanerne funnet ut også, så de har selvsagt nok en gang bestemt seg for at det er lettere å lage en helt ny versjon av filmen i stedet for å utsette sine landsmenn for undertekster... den er grei.


Seven Pounds - Will Smith viste i The Pursuit of Happyness at han kan fikse dramaroller minst like bra som komedier. Her viser han det igjen. Rosario Dawson er en gategutt-favoritt, så det gjør ingenting at hun har den andre hovedrollen. I tillegg er det moro å se Woody Harrelson.


Changeling - Angelina Jolie har jeg aldri hatt noe sansen for. Men med Clint Eastwood i registolen blir jo det meste interessant. Og denne filmen var noe helt annet enn jeg forventet. Spennende og forstyrrende. Velspilt og velregissert.


Ellers er det verdt å få med seg The Wrestler med tøysegutten Mickey Rourke, en hel haug med tullefanter i Tropic Thunder, Pineapple Express, Sean Penn og Josh Brolin i Milk og RocknRolla. I tillegg kom Paul Rudd ut med Role Models som har noen herlige øyeblikk, mens Mark Strong er latterlig fet i Body of Lies, hvor også Russel Crowe og Leonardo Di Caprio er på rollelisten. Det er også Golshifteh Farahani. Friskt navn, søt jente.


For 10 år siden:

Blant filmer som kom ut i 1998:

The Big Lebowski, Saving Private Ryan, Fear and Loathing in Las Vegas, Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Dark City, American History X, Meet Joe Black, Ronin, Run Lola Run og Fallen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar