mandag 20. september 2010

Filmmusikk

Film er moro, og alle har sine favorittfilmer. Men mange der ute (kanskje alle egentlig) har nok også sine favoritt-øyeblikk som på en eller annen måte inneholder et element av musikk. Filmmusikk her må tolkes både som stemningsskapende musikk laget spesielt for en film, men også låter som er blitt brukt med stort hell i filmer.

Vi i gategutter har også våre favoritter. De er nok i grunn ganske mange av. Her er noen av de.

Først ut er en scene fra "The Big Lebowski". Coen-brødrene har laget mange godfilmer, og dette er så absolutt en av de. Jeff Bridges er legendarisk i sin rolle som The Dude, og John Torturro er intet minde enn fantastisk som rollekarakteren Jesus Quintana. Når man i tillegg sper på med Gipsy Kings sin versjon av "Hotel California"... ja, da blir det rett og slett seende ut som dette. (med en liten bonus Jesus-scene mot slutten)




I neste klipp er det ikke før veeeldig langt ut i klippet at musikken kommer. Men denne scenen er uansett så fantastisk at det ikke gjør noe. Filmen er True Romance, og skuespillerne i scenen er Christopher Walken og Dennis Hopper (RIP). Ikke bare er dialogen og musikken glimrende, men mimikken til de to skuespillerne gjennom hele scenen er rett og slett et studie i skuespill. Låten har nok mange hørt før. Skal innrømme at jeg ikke akkurat kunne navnet på den allikevel. På spotify heter den "Viens Mallika Sous Le Dome Edais" og er fra Lakme visstnok. Fin er den hvert fall. Hatten av for både musikk og filmkunst.




Neste låt er fra Oldboy sitt soundtrack. Generelt er hele cden et mesterverk som bør sjekkes ut. Det bør så absolutt filmen også, for så vidt. Filmmusikken er enkelt og greit nydelig. Det er vanskelig å si noe mer. Bare la deg fortrylle av dette fantastiske låtsporet, "The Last Waltz".




Nok et eksempel fra en film som Coen-brødrene står bak. "O Brother, Where Art Thou?" er en herlig film, med et meget friskt soundtrack. Øyeblikket da George Clooney og gjengen skal fremføre en låt i et studio er rett og slett glimrende underholdning.




Neste film ut er italienske Cinema Paradiso. Med Ennio Morricone som musikkansvarlig... da, altså. Denne scenen er rett og slett fantastisk, hvert fall om man har sett hele filmen da. Om ikke, kan det være lurt å bare lukke øynene og høre på om man ikke vil få noe fra filmen avslørt... (selv om det kanskje ikke er helt vanvittig overraskende det som hender, så er det en finfin scene uansett)




For en som har et i overkant godt forhold til New York er avslutningsscenen i "Gangs of New York" er personlig favoritt også. Igjen, dette er en avslutningsscene, så kanskje ikke supert å se den om man ikke har sett filmen. Låten som akkompagnerer scenen er "The Hands That Built America" av U2. Og Martin Scorsese... han, altså. Fantastisk nydelig avslutning på filmen.





Og når man først er inne på New York... så må man jo nesten ta med en låt fra Fievel - An American Tail. "Somewhere Out There" sunget av bror og søster Mousekewitz. Fyttifytti!





Det var det for nå.

- Frode Vincenzo

1 kommentar:

  1. Gangs of New York... der har du filmen sin. Med Scorcese bak kamera og Daniel Day-Lewis foran må det jo bli bra, men gudbedre; har den filmen egentlig en eneste feil?

    SvarSlett